Ibu Kota Malaysia

Malaysia merupakan Negara federal yang terdiri atas tigabelas Negara bagian dan tiga wilayah federal. Malaysia dipisahkan ke dalam dua wilayah, yakni Malaysia barat dan Malaysia timur. Kepala Negara Malaysia adalah seorang raja atau sultan yang dipilih secara bergilir 5 tahun sekali, sedangkan kepala pemerintahannya dipimpin oleh seorang perdana menteri. Model ini mirip sistem parlementer Westminster. Untuk ibukota Malaysia sendiri adalah kuala lumpur. Selain itu terdapat pusat pemerintahan federal di kota putrajaya.

Berikut ini terdapat beberapa fakta menarik seputar ibu kota dari Malaysia yaitu kuala lumpur.

  1. Kuala lumpur berada di wilayah persimpangan antara dua sungai yang berlumpur. Hal inilah yang melatarbelakangi dinamakan kuala lumpur. Kota ini terletak diantara persimpangan sungai Gombak dan sungai klang.
  2. Kedua, kota ini merupakan kota terbesar di Malaysia juga terpadat di Malaysia dengan populasi sekitar 1,8 juta jiwa.
  3. Ketiga, kuala lumpur menjadi kota dengan angka melek huruf tertinggi di Negara Malaysia.
  4. Keempat, ibu kota Malaysia ini merupakan tempat untuk bangunan kembar tertinggi di dunia, yakni menara petronas. Petronas tower merupakan gedung tertinggi di dunia tahun 1998-2004 sebelum pembukaan Taipei 101.

Kota ini kecenderungan banjir ketika musim hujan datang. Ini merupakan resiko kota yang terletak di iklim hutan hujan tropis. Banjir bandang merupakan suatu hal yang biasa di kuala lumpur.

Similar Posts